Az van, hogy nem igazán ettem desszertet a 3 napos hétvége alatt, így arra gondoltam, hogy sütni kellene valamit. Nem igazán volt nagy választék alapanyagból itthon, így a csoki és a mandula adta magát. Így lett az ötletből egy reform csokis mandulatorta, aminek eredetije a Julie and Julia című filmben is szerepet kapott.
Hozzávalók:
3 tojás
1 tábla étcsoki (nálam cukormentes)
másfél evőkanál mandulakivonat (elhagyható)
Xilit (ízlés szerint)
3/4 bögre zabpehelyliszt (otthon is könnyen ledarálható)
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél bögre + 3 evőkanál vaj
1 bögre hámozott pirított és ledarált mandula (nálam 150 grammos csomagvolt)
3 evőkanál rum vagy kávé
Elkészítés:
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Ezután gázsütőn gőz felett, elektromoson pedig alacsony fokozaton felolvasztom a tábla csoki felét a rummal, és hozzáadok 2 evőkanál kakaóport is. Ha nagyon egyben van, akkor egy kis vizet is öntök hozzá.
Ha szép homogén, akkor leveszem, félreteszem és néha-néha megkeverem.
Ezalatt a puha szobahőmérsékletű fél bögre vajat robotgéppel kikeverem, hozzáadom a cukrot, majd a tojássárgákat is.
Eddigre pont kihűl a csokis keverékem, ezt is hozzákeverem a vajhoz.
Ezután kevés sóval felverem keményre a fehérjét. Először a fehérje k 1/3 részével fellazítom a keverékemet, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatom a többit is a keverékbe. Ezután jöhet a bögre mandula 2/3 része.
Végül a zabpehelylisztet forgatom óvatosan bele, lassan adagolva.
Kicsi tortaformába töltöm (20 cm), ha nincs ilyen, akkor egy kisebb tepsi is megteszi.
Kb 20 percig, tűpróbáig sütöm.
Ezalatt elkészítem a csokimázat. A fél tábla csokit felolvasztom, 1 evőkanál kakaóporral és 1 evőkanál rummal plusz a három evőkanál vajjal, Amikor kész, akkor a már kihűlt és tepsiből kivett süti tetején eloszlatom, majd megszórom a maradék darált mandulával.
Kicsit hűljön ki, de utána egy óra hűtő, minimum, és isteni lesz a végeredmény.
Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is szuper.