Hirtelen lett hideg, így rámtört újra a süthetnék. Ugyebár kellenek azok a zsírpárnák a fagyos időkre :) Jöjjön hát sorozatban a tökös pite, a répatorta és a meggyes-fahéjas süti. Sorry a képekért, nem blogra készültek, de azért talán használhatóak.
Krémsajtos sütőtökpite:
Egyik kedvenc blogom a my baking addicition, azonban mivel ő nem túl egészséges alapanyagokkal dolgozik, így íme az én felújított receptem.
Hozzávalók:
6 evőkanál vaj (olvasztva, kihűtve), de lehet helyette olíva olajat, vagy pálmazsírt is használni
1 bögre Xilit (mivel a Xilit csalóka lehet, és ráadásul tökkel dolgozunk, javaslom, hogy mindenki az ízléséhez igazítsa az édességet.)
3 nagy tojás (különválasztva)
másfél teáskanál vaníliakivonat, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
1 bögre sütőtökpüré
1/3 bögre víz
1 3/4 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér (elhagyható)
1 kávéskanál kardamom (elhagyható)
*ha valaki nem akar külön fűszerekkel időzni, mézeskalács fűszerkeverékkel is finom.
2 teáskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet só
másfél csomag natúr (sótlan!) krémsajt (Philadelphia), de van amelyik Tescóban lehet kapni sajátmárkásat, ami szintén nagyon jó minőségű
Előmelegítem légkeverésesen a sütőt 175 fokra. Egy kb 20X30 centis tepsibe sütőpapírt teszek, majd egy kevés lisztet szórok rá.
Előkészítem az elektromos mixer tálját és elkeverem a 2 tojást a Xilittel 2/3-ával, habosra, majd hozzáadom az olvasztott vajat is. Ezután hozzáadom a tököt. Apropó tök: én ehhez is előtte megsütöm a sütőtököt, kb egy órán át, sütőzacskóban, attól lesz igazán finom íze, majd kikaparom és mivel jól megsütöm, már püré állaga is lesz, nem kell vele semmit sem csinálni. Ezután hozzáadom még a vaníliát és 1/3 bögre vizet adagolok (ha vizes a tök, akkor sok az 1/3 bögre, azért adagoljuk folyamatosan, hogy érezzük, mennyi kell).
Egy másik edényben összekeverem a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót, majd ezt a keveréket lassan hozzáadagolom a másik masszához, és egyenletesen összekeverem. Ezután pedig elterítem a tepsiben.
Egy másik edényben a krémsajtot, az 1 tojást, és a megmaradt Xilitet elektromos habverővel simára keverem.
Egyenletes adagokban ráhelyezem a krémsajtos keveréket a tésztámra, és egy kés hegyével eloszlatom, majd kicsit összekeverve a tésztával mintákat rajzolok. Ha simán eloszlatjuk a tésztán, nem próbálkozunk a márványossággal, az sem gond.
Kb 30 percig, tűpróbáig sütöm. Nagyon fontos, hogy mivel a teljeskiőrlésű sütik sűrűbbek, így van, hogy a teteje már jobban pirul, de belül még nyers, nem kell aggódni, én alufóliát teszek a tetejére, így nem pirul, de sül :)
Hajrá!