Ha sütőtökről van szó, akkor mindig nyitott vagyok az újdonságra, így kóstoltam meg egy barátnőmnél egy igazán különleges sült tököt. Mi ez a fűszeres csodatök és hogyan készül? Vendégposzt Szuri Dóritól.
Az ősz nálam egyértelműen a sütőtökről szól, szinte minden nap eszem valamilyen formában: levesként, sütiben, burgonyapürével, sütve... Szerintem senkinek sem kell bemutatni kedvező élettani hatásait. Rendszeres fogyasztása széppé teszi a bőrt, mint minden sárga/narancssárga zöldség és gyümölcs, a sütőtök is tartalmaz béta-karotint, ami segíti a nyáron megszerzett barnaságunk természetes megtartását.
A sütőtök legismertebb és legegyszerűbb elkészítési módja a sütőben történő megsütése, ami egy idő után uncsivá válhat –főleg ha gyakran fogyasztjátok így. Ezért kezdtem kikísérletezni egy olyan fűszeres öntetet, ami egy kis csavart ad a sült tök megszokott ízének. Az inputot egy kedves ismerősöm és Jamie Oliver biztosította (mint már annyi minden máshoz isJ), de azért némi saját fejlesztést is köszönthetek benne. Íme:
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű sütőtök
- 2 gerezd foghagyma
- 1 dl olíva olaj
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál bazsalikom, (jó esetben 4-5 összetépkedett bazsalikom levél)
- 1 teáskanál oregánó
- ízlés szerint dió, mogyoró, mazsola
- csipet só
Elkészítés
Az alaposan megmosott tököt szeletekre vágom, majd alufóliával bélelt tepsiben a sütőbe teszem, kb 180-190 fokon. A fűszeres szószt csak akkor szoktam rátenni, amikor bő fél óra után kiveszem a megpuhult tököt a tepsiből. Ez a kicsit sós-édes, fűszeres mogyorós-mazsolás szósz igazi különlegességgé varázsolja a megszokott sült tököt.
Nektek is van különleges sütőtök receptetek? Osszátok meg velünk!
Jó étvágyat!