2012.11.28.
14:11

Írta: princessM

Édes-mézes sütőtök variáció

Ha sütőtökről van szó, akkor mindig nyitott vagyok az újdonságra, így kóstoltam meg egy barátnőmnél egy igazán különleges sült tököt. Mi ez a fűszeres csodatök és hogyan készül? Vendégposzt Szuri Dóritól.   

IMG_4250blog.JPGAz ősz nálam egyértelműen a sütőtökről szól, szinte minden nap eszem valamilyen formában: levesként, sütiben, burgonyapürével, sütve... Szerintem senkinek sem kell bemutatni kedvező élettani hatásait. Rendszeres fogyasztása széppé teszi a bőrt,  mint minden sárga/narancssárga zöldség és gyümölcs, a sütőtök is tartalmaz béta-karotint, ami segíti a nyáron megszerzett barnaságunk természetes megtartását.

 A sütőtök legismertebb és legegyszerűbb elkészítési módja a sütőben történő megsütése, ami egy idő után uncsivá válhat –főleg ha gyakran fogyasztjátok így. Ezért kezdtem kikísérletezni egy olyan fűszeres öntetet, ami egy kis csavart ad a sült tök megszokott ízének. Az inputot egy kedves ismerősöm és Jamie Oliver biztosította (mint már annyi minden máshoz isJ), de azért némi saját fejlesztést is köszönthetek benne. Íme:

Hozzávalók:

  • 1 db közepes méretű sütőtök
  • 2 gerezd foghagyma
  • 1 dl olíva olaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál bazsalikom, (jó esetben 4-5 összetépkedett bazsalikom levél)
  • 1 teáskanál oregánó
  • ízlés szerint dió, mogyoró, mazsola
  • csipet só

IMG_4250blog.JPG 

Elkészítés

Az alaposan megmosott tököt szeletekre vágom, majd alufóliával bélelt tepsiben a sütőbe teszem, kb 180-190 fokon. A fűszeres szószt csak akkor szoktam rátenni, amikor bő fél óra után kiveszem a megpuhult tököt a tepsiből. Ez a kicsit sós-édes, fűszeres mogyorós-mazsolás szósz igazi különlegességgé varázsolja a megszokott sült tököt.

Nektek is van különleges sütőtök receptetek? Osszátok meg velünk!

 Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: sütőtök recept Jamie Oliver sütőtök recept

A bejegyzés trackback címe:

https://officeprincess.blog.hu/api/trackback/id/tr944930533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása