2013.01.18.
09:33

Írta: princessM

Turbózd fel a fotóidat! – Első rész

Irigykedve nézed fotográfusi hajlamokkal megáldott ismerősöd profilját a Facebookon, és arra gondolsz, hogy bárcsak neked is lehetnének ilyen szép, színes fotóid? Most bemutatok neked néhány ingyenesen letölthető, könnyen használható képszerkesztő programot, amik segítségével szebbé, különlegesebbé varázsolhatod fényképeidet.

Szépíts! - Photo! Editor

Én ezt a programot az arc, és bőr hibáinak kijavítására szoktam használni.. Ingyenesen letölthető, egyszerű, felhasználóbarát menürendszerrel megáldott, angol nyelvű program. A „make up” menüben a következő műveleteket lehet végrehajtani: anyajegyek, pattanások eltűntetése (spot healing brush), csillogás eltávolítása (flash corrections brush), ráncok csökkentése (healing brush), fogfehérítés (teeth whitening), valamint a bőr kisimítása (smoothing brush). Természetesen itt, is mint mindenhol, igaz a „kevesebb néha több” elve. Velem is többször előfordult régebben (néha még ma isJ), hogy olyan extrém sima, plasztikbaba-arcot retusáltam magamnak, hogy még a párom sem ismert fel. A cél nem ez, hanem inkább a váratlan pattanások, vagy az átbulizott éjszaka után kialakult karikák eltűntetése. A make up funkción kívül készíthetünk vele színkorrekciót és karikatúrát is, valamint vághatunk, egyenesíthetünk, és módosíthatjuk a fényértékeket. Ha nem szeretnétek letölteni, akkor elérhető online is, igaz kevesebb funkcióval. Még több tipp, és letöltési lehetőség a Photo! Editor hivatalos oldalán érhető el, itt http://pho.to/editor/.

 Egy kis ízelítő a programból:

Untitled.jpg

Ez nyilván egy extrém példa, de azt szerettem volna, hogy jól látszódjon a végeredmény.

Amit ezzel a képpel csináltam: make up menü/spot healing brush, és jó sok kattintgatás. J Mindig a lehető legjobban kinagyítom a javítandó területet (persze csak annyira, hogy ne essen szét a felbontás), és az ecset méretet kicsit nagyobbra állítom, mint a javítandó pl. pattanást (hogy pont el tudja fedni).

Általában már a pattanások, bőrhibák eltávolítás után széppé válik a bőr, de ha tovább lágyítanád, használd a smoothing brush-t. Hagyd ki a fontos részeket: szemet, orrlyukakat, valamint a mimikai ráncokat, és így garantáltan felismerhető lesz az alanyodJ. Ha használod a smoothing brusht, ügyelj arra, hogy az összes bőrfelületet „kezeld” ne csak az arcét.

Színezz! - PhotoScape

Talán ezt a programot használom a legtöbbször, mert szinte minden funkció megtalálható itt,. Magyar nyelvű, ingyen letölthető, felhasználóbarát, mi kell még? Leginkább a „szerkesztő”, „keretek”, és az „egyesítés” funkciót használom.

A szerkesztő menü tartalmazza az alapfunkciókat (átméretezés, fényerő-szín, automatikus szint, auto kontraszt, élesítés, szűrő, hamvasítás, háttérfény). A Photoscape alap funcióinak használatáról készült videót itt tekintheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=M0A9yRpcrfk

A fényerő-szín fül 2 féle képpen is funkcionál: ha magára a feliratra kattintunk, akkor csúszkákkal állíthatjuk a különböző értékeket, mint pl. a kontraszt, fényerő, expozíció, gamma. Ha viszont a nyílra kattintunk akkor 3 lehetőségből (alacsony, közepes, erős) választhatjuk ki a nekünk leginkább tetszőt. Az én kedvencem a szűrő almenü, ahol a film effekt, és az antik fotó funkciókat előszeretettel alkalmazom.

Íme néhány példa a film effektekre és az antik funkciókra:

macsek.jpg

Keret funkciók:

montazs.jpg

A keret fülre kattintva számos montázskészítési lehetőséggel találkozhatsz. Beállíthatod, hogy hány képet tartalmazzon, és milyen méretű legyen. Beállíthatod a keret színét, méretét, és előre gyártott keretek közül is válogathatsz. Eután nincs is más tennivaló, mint képeket behúzni a keretekbe. Természetesen lehet különbözőket is, én csak a példa kedvéért töltöttem be ugyan azt. Ezután változtathatod a képek méretét, kiemelve részleteket (pl. cicabajuszJ). Ha ezután nem egyből elmented a képet, hanem a szerkesztésre kattintasz, akkor automatikusan átléptet a program a szerkesztőbe, ahol már 1 képként kezeli a montázst.

A photoscape letölthető innen:  http://www.photoscape.org/

Töltsd meg élettel! Picassa 3

Egy nagyos sokoldalú, ingyenes, magyar nyelvű szoftver, amit szerintem mindenkinek érdemes letölteni. A képszerkesztés funkciójában megtalálhatsz minden fontos eszközt, ami egy fotó alapszintű retusálásához kell. A teljesség igénye nélkül: vágás, kiegyenesítés, retusálás, melegítés, fekete-fehér, szépia, de az én kedvenceim a 4.fülön található effektek, mint a pl a lomó-szerű, 60-as évek, vagy az orton-szerű hatások.

A Picasát mindig az utolsó lépésként használom az utómunkában, mert imádom a melegítés, és a lomo-szerű funkcióját. Én általában minden képemen melegítek, mert meleg színárnyalatú képek kedvesebbek az emberi szemnek, szimpatikusabb, barátságosabb hangulatot idéznek. De ez természetesen ízlés és kép függő. Ha nem szereted a meleg árnyalatú képeket, „hűvösebbé” is teheted őket a Picasán.

A Picasa letölthető innen: : http://dl.google.com/picasa/picasaweb-current-setup.exe

 Szerző: Szuri Dóri

Képek: Szuri Dóri és http://www.londonimagyarkozmetika.com 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó fotózás retusálás

A bejegyzés trackback címe:

https://officeprincess.blog.hu/api/trackback/id/tr305024919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása