Már napok óta be voltam zárva betegség miatt a lakásba, amikor is úgy döntöttem, hogy valami alkotótevékenységbe kell fojtanom a kreatív energiáimat. Így nézett ki a full nem beállított és telefonnal fotózott meggyes süti. De isteni volt! :)
Az alap recept anyué, amit szerinte a kereszttesóm adott neki eredetileg. Node, a lényeg az egészséges és finom végeredmény:
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
csipet só
10 dkg olvasztott, majd langyos vaj (vagy olívaolaj, vagy pálmaolaj, vagy zsír)
2 teáskanál őrölt fahéj
2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
5 evőkanál lekvár (diétás, én a Müllerben vettem)
12 evőkanál rizstej (vízzel is helyettesíthető)
fél bögre Xilit (ízlés szerint, én nem eszem édesen semmit)
7 dkg darált dió/mogyoró/mandula, ami van otthon
20 dkg magozott meggy (én fagyasztottat használtam, de lehet befőtt vagy legjobb, ha friss)
Ha nincs otthon meggyem, vékony almaszeletekkel helyettesítem, azzal borítom be.
- Előmelegítem légkeverésesen a sütőt 175 fokra. Egy kb 20X30 centis tepsibe sütőpapírt teszek, majd egy kevés lisztet szórok rá.
- Robotgépben a tojásokat elkeverem a cukorral, majd habosra keverem a vajjal. Ezután hozzáadom a rizstejet is, kanalanként.
- Egy másik edényben a lisztet elkeverem a fahéjjal, sóval és szódabikarbónával, majd az egészet hozzáadom folyamatos keverés mellett a folyékony masszához. Ha végeztem beleteszem keverés mellett a darált diót, és végül a lekvárt.
- Az egészet a tepsibe öntöm, és amikor egyenletesen eloszlattam, akkor a korábban lecsöpögtetett meggyet (mert ha fagyasztott vagy befőtt, akkor nem szabad, hogy nagyon nedves legyen, mert eláztatja a tésztát) a tészta tetejére dobálom.
- Mehet is a sütőbe 25 -30 percre. Itt is elmondom: mivel a teljeskiőrlésű sütik sűrűbbek, így van, hogy a teteje már jobban pirul, de belül még nyers, nem kell aggódni, én alufóliát teszek a tetejére, így nem pirul, de sül :) Egészségetekre!