Nem mindenki tud sütit sütni. Sebaj, így kerek a világ, én hiszek abban, hogy nem kell mindenhez érteni. Ezt a sós rudacskát viszont a hülye is meg tudja sütni. Mert pofonegyszerű. Reggeli joghurthoz vagy vendégeknek bor mellé, ez biztos siker.
Ezt az úgynevezett alap egyensúlytésztát Ízbolygó Facebook oldaláról lestem le, de mint minden a konyhámban, nálam ez is teljeskiőrlésű tönkölylisztből készült. Igen, valóban, aki nem hiszi, járjon utána, a tk tönköly is finom.
Miből készül?
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg túró
25 dkg vaj
kb egy csapott evőkanál tengeri só
egy fél doboz tejföl
szezámmag
Hogyan készül?
Gyorsan, a hosszú leírástól nem kell megijedni.
Először is a túrót át kell törni. Elvileg szitán, anyukám mondta, de nekem nincs szitám, szóval csak emiatt nem ruháztam be, műanyag tésztaszűrőn törtem át, kanállal (így végülis csak lereszeltem). A szita azért jobb lehet. Utólag tudtam meg, hogy a botmixer segítségével sem lesz darabos, ráadásul gyorsabb is. Majd legközelebb.
Szóval liszt, só összekever. Vaj szobahőmérsékleten puha, apró darabokban belecsípkedem a lisztbe, ami ilyen kis darabos lesz tőle, kis kukacos, majd ha mindenhol keveredett a liszt a vajjal, akkor mehet a túró, szintén kézzel, gyorsan, kis bucit formázok. Ne legyen ragacsos, de azért már nyújtható legyen. Ha nem Ok, akkor még egy pici liszt.
Ezekután lisztezett deszka (nálam csak konyhapult), sodrófa indul a nyújtás, majd hajtogatás. Ez csak annyi, hogy vékonyra nyújtom, majd összehajtom, mintha origamiznék. Újra nyújtom, majd ismét hajtogat. Ezt gyorsan megcsinálom párszor, majd végül kinyújtom kb fél centisre. Ízbolygónál 2 cm vastag, nekem a vékonyabb kis falatok jöttek be. De a hajtogatásnak hála így is megemelkedik, nem kell aggódni.
Késsel vagy pizzavágóval ezután elkészülnek a rudacskák, amik nálam másfél centis csíkok. Ezután jöhet a sütőpapíros tepsi, és igen, amit először Ízbolygónál láttam: tejföllel kell megkenni, nem tojással. Szerintem ettől puhább amúgy. Ezután megy a szezámmag, végül pedig 175 fokon sül, kb 15 percig. De csekkolni kell, mert néha szórakozik velem a sütőm.